Musea & Exposities

Museum De Kluis

De ontstaansgeschiedenis van de psychiatrie in Nederland en specifiek Huize Padua in Boekel behoort tot de vaste collectie van het museum. Ook de geschiedenis van de congregatie broeders Penitenten van de H. Vader Franciscus wordt tentoongesteld. Meer info: Museum De Kluis.

Het Boerenbondsmuseum Gemert

Het Boerenbondsmuseum Gemert biedt een unieke combinatie van bezienswaardigheden die u nergens in Nederland binnen één museum vindt:

  • Het boerderijgedeelte met levende dieren zoals die waren gehuisvest rond 1900, een bijenhal, een kinderboerderij en een handkracht-boterfabriek;
  • Permanente en wisselende tentoonstellingen;
  • Tuinen en akkers die zijn ingericht en bewerkt zoals in het begin van vorige eeuw;
  • Een veldkapel aan het karrenspoor;

Meer info: Het Boerenbondsmuseum.

Kasteel in Gemert

wandelen in de peel Het Kasteel van Gemert is een kasteel dat zich bevindt in het centrum van Gemert. De bouw van dit kasteel is begonnen in 1391. Het werd bewoond door de ridders van de Duitse Orde en het is gebouwd in opdracht van de Commandeur Hendrik Reinaart van Husen. Meer info: www.kasteelgemert.nl.

Museum voor Religieuze Kunst

Het “Museum voor Religieuze Kunst” werd in 1973 opgericht. De toen nog bescheiden collectie werd tentoongesteld in een vrijgemaakte vleugel van de abdij Maria Refugie van de zusters Birgittinessen aan de rand van Uden. In de loop der jaren is de collectie expansief gegroeid, werd het museum diverse malen uitgebreid en verrijkt met een kruidentuin. Meer info: Museum voor Religieuze Kunst.

Gemeente museum Helmond

In het Gemeentemuseum Helmond is voor volwassenen en kinderen altijd wat te zien en te doen. Ga terug naar vroeger tijden en of doe mee aan een van de activiteiten. Bezoek de veelzijdige tentoonstellingen met oude en hedendaagse kunst en bekijk het prachtige middeleeuwse kasteel en de eigentijdse Boscotondohal. Meer info: Gemeente museum Helmond.

Nationaal Beiaard- en Natuurmuseum Asten

wandelen in de peelEén museum, een dubbele belevenis. Het Nationaal Beiaard- en Natuurmuseum Asten biedt zowel de liefhebbers van klokken en bellen als natuurliefhebbers een uniek dagje uit. Kinderen kunnen een speurtocht doen. Regelmatig organiseert het museum themadagen voor zowel volwassenen als kinderen, zoals de Pompoen- en Kalebasdagen. Meer info: Beiaard- en Natuurmuseum.

Museum ’t Freulekeshuus Venray

Museum ’t Freulekeshuus in Venray vertelt de geschiedenis van Venray en omgeving. Aan de hand van archeologische vondsten, informatie over oude ambachten, werktuigen, voorwerpen van gilden en schutterijen, geloofsuitingen en kunstnijverheid wordt een veelzijdig beeld gegeven van de Venrayse kunst- en cultuurhistorie. Meer info: Museum Venray.

Oorlogsmuseum Overloon

Oorlog hoort in het museum. Dat is het motto van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum, dat één van de twee thema-musea van het Liberty Park is. In het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd. Meer info: Oorlogsmuseum Overloon.